Üveggyártás – az üveggyártás során a kvarcot először égetik, és izzó állapotban vízbe teszik miáltal törékennyé, tehát könnyen apríthatóvá lesz. Kvarc helyett sokszor inkább homokot használnak. Az alkotó elemeket összekeverik, majd megolvasztják. A megolvadt üveg a kemence közepén hígfolyós lesz és megtisztul, és a kemence másik végén, ahol alacsonyabb a hőmérséklet folyamatosan formálható.
Az üvegtárgyakat vagy fújják (fúvócső) v.sajtolják.
Üveget a legkülönbözőbb fémoxidokból készíthetnek, de a gyakorlatban csak a következő üvegnemeket gyártják: Kalciumnátrium üveg – ebből készítik a táblaüveget és az öblös üvegtárgyakat.
Kalcumkálium üveg – csiszolt üvegtárgyakat készítenek belőle.
Ólomüveg – erősen töri a fényt, ezért optikai üveg előállítására használják.
FLOAT ÜVEG(Manapság a legtisztább üveg gyártási folyamat)

A float üveg – magyar nyelven a víztiszta, torzításmentes síküveg – kifejezés annyit jelent, hogy „felületen úszó”, ami a gyártási folyamatot jól jellemzi. Az üveg anyagául szolgáló 1500 °C olvadékot egy forró folyékony ónfürdőbe vezetik, ahol ez szétterül. Az olvadék felületi feszültségének és az ónfürdő felületi simaságának köszönhetően az így keletkezett még képlékeny „üvegszalag” tökéletesen párhuzamos felületekkel rendelkezik. Szabályozott hűtéssel történik az üvegszalag feszültségmentesítése, ezt követően lézersugárral való átvizsgálása, pontos méretre vágása és csomagolása.